HISTORIE TÁBORA

Název Tork pochází z latinského Torques, což znamená hrdelní znak čili ozdoba krku. Společenství přátel dětských táborů je správný název, který vystihuje i oblast zájmu zakládajícíh členů. Měli za sebou dlouholeté zkušenosti z dětských organizací Květ, Tábornické unie, Skauta, Pionýra a ty společně využili na mnoha dalších táborech.

Doba předtorkská (1989-1994)
Než vznikl Tork, účastnili se vedoucí budoucího společenství mnoha táborů, kde vznikalo to, co se později stalo Torkem.
1. července 1989. Toto datum nechť zůstane vzpomínkou na den, kdy poprvé zavlála vlajka a hymna země rozechvěla vody, lesy, stráně a duše zbojníků. Den, kdy Robin Hood poprvé pozvedl svůj luk a šíp. Den, kdy se zrodil Sheerwood. Den, kdy se Lego poprvé stal hlavním vedoucím tábora. Bylo to v Babylonu a byli u toho Zorka, Luigi, Galadriel, Christabela a Anetka. V roce 1990 korzáři ovládli v Bulharsku Oazis, v roce 1991 byl další Sheerwood, tentokrát na Rezku, kde se stal vedoucím „Malý John“ Fíla. Pokračování Sherwoodu bylo i v roce 1992 v Podhořanech. 19.záři 1992 se objevuje první zmínka o Torku. Toho dne se v pevnosti Krhanice uskutečnilo ukládání Torků – hrdelních znaků, použitých na táboře v Podhořanech. Roku 1993 se odehrál první tábor země Sheer na Rezku a parta vedoucích mezi sebou přivítala dalšího budoucího vedoucího Torku – Arwena. Poddubí v roce 1994 se stalo druhým dějstvím země Sheer a posledním impulsem ke zrození Společenství přátel dětských táborů. V Poddubí přibyli do táborového týmu Dior, Renda a Aragorn.

Doba torkská (1995-2002)
Tork vznikl 2.ledna 1996 v restauraci Beseda v Klánovicích. Svojí krví a podpisem jej zpečetili Lego, Dior, Renda, Christabella, Zorka, Fíla, Galadriel a Radka. Tábor na Blanickém mlýně – poslední část trilogie země Sheer v roce 1995, byl vlastně již tábor Torku a novými vedoucími Torku se stali Štěpy a Míša, novými kuchaři Alím s Nuny. Expedice Torkland 1996 byla úspěšná, neboť jsme přivítali další lidičky Torku, Lucku Zazi, Doru a také „tatínkovy děti“ Svatou Ráďu a Káťu. Další tábory následovaly Harrachov – Mýtiny v zimě v roce 1997, Blanický mlýn, kde byl Dior poprvé hlavním vedoucím a tábor v Roháčích téhož roku. Fíla uskutečnil svůj první hlavasovský tábor v roce 1998 ve Zruči u Plzně. V roce 1998 vyplula loď Aquarius do Itálie a Blanický mlýn ožil zlatokopeckým Tork City, kde se poprvé objevil Pavel, zvaný Kuře. V roce 1999 se s Torkem lyžovalo v Roháčích-Ostravici, v létě byl tábor v italském Cesenaticu – Pevnost Leon a ve Zruči u Plzně Torkádo, kde se k Torku přidaly další výrazné tváře – Zdenda, Žížala a Lentilka. Dior toho roku vyrazil na cyklo tábor po Českém ráji. V zimě roku 2000 proběhl zimní tábor ve Velké Lomnici ve Vysokých Tatrách – Carneval 2000 objevil nové duše Torku Lussy, Bujóna, Šimona a Lucku. V létě Dior osedlal koně v hřebčíně Favory v Benicích a v Chorvatsku se hledalo a našlo Korálové království. Na Blanickém mlýně se usadil Torkvenec a s ním nový hlavas Kuře. O rok později se v roce 2001 v Torkemonu na Kočkově mlýně zrodili Torksíci, Fíla uspořádal tábor na zřícenině hradu Zvířetice a na Blanickém mlýně byl opět Torkvenec. V zimě se uskutečnily dva lyýžarské turnusy v Tauplitzalmu v Rakousku.
A pak na místě, kde se konaly vždy první dny nového roku Valné hromady Torku, v divadle U Panáků, jsme se 11. 1. 2002 slavnostně na dlouhý čas s Torkem rozloučili. Loučení se symbolicky jmenovalo TorkEND. Dežaví pak bylo o měsíc později na lyžích v rakouském Hinterstoderu.

Nebyly to jen tábory, ale i spousta setkání u Lega, na Fílově ranči a mnoho víkendových akcí v Příchovicích, v Poddubí i na Blanickém mlýně. Dvakrát Tork uskutečnil v Dolních Počernicích Hry bez lavic a v roce 2000 Udílení výročních cen Torku. A plavby na Vltavě.

Doba potorkská (2002-2005)
Byla ve znamení táborů v zahraničí. Zimních v Rakousku a Itálii a letních v Porto Recanati a Bellaria Igea Marina V Itálii. Stále tu byl duch Torku a jeho vedoucí – Bujón, Janina, Mates a vůdčí osobnosti Lego, Dior a Lussy. Poslední tábor se uskutečnil v létě roku 2005 v Bellaria Igea Marina, kde byl hlavním vedoucím Mates.

Doba novotorkská (2019 – a dále)
Tork, jako organizace, vlastně nikdy nezanikl, pouze přerušil činnost. Stále jsme se občas někde vídali, poseděli a zavzpomínali. Jako ovoce zrála myšlenka na znovuobnovení tábora. A tak v roce 2014 jsme uspořádali víkendové setkání vedoucích a jejich vlastních dětí v Poddubí na Sázavě a o rok později ještě na Blanickém mlýně. Povedlo se to. Zjistili jsme, že nás všechny ty hry, bojovky a hlavně děti pořád baví. Chyběl už jen poslední krůček, a sice aby někdo praštil do stolu a řekl – jdeme do toho. Tím hnacím motorem byl nakonec Rendy manžel Radek. Takže v roce 2019 Tork obnovil činnost táborem na Branovských vratech a od roku 2023 opět jezdíme na tábor k moři do Itálie.

Kdosi moudrý řekl, že čas je to nejspravedlivější v životě. Nedá se zastavit, zpomalit ani zrychlit, nedá se uplatit ani ovlivnit a všem dává stejně. A tak užívejme na malou chvíli v jiné době to, co nám dává čas na táborech Torku. Kamarádství, přátelství, porozumění, lásku i legraci a především neuvěřitelné množství zážitků. Važme si toho, že jsme mohli být mezi vyvolenými a mít to štěstí být Tork. Čas, ať je již jakkoliv spravedlivý, nemá jednu moc, vzít nám náš táborový svět.
Lego